Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΠΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Φίλοι καλοί χρόνια πολλά.

Για άλλη μία χρονιά τα Χριστούγεννα ήρθαν και πέρασαν.
Ειδικά εφέτος, τουλάχιστον για εμένα, τα Χριστούγεννα υπήρξαν εκφυλισμένα.
Μία η κρίση, μία τα επεισόδια, μία τα ΜΜΕ που τα αντιμετώπισαν σαν μία οποιαδήποτε ημέρα μίας οποιαδήποτε εβδομάδας δεν πήραμε τίποτα από τα φετινά Χριστούγεννα.

Κρατάω στα χέρια μου το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ημέρας των Χριστουγέννων και ψάχνω να βρω κάτι σχετικό με την ημέρα....
...
...
Τίποτα. Μόνο η πρωινή λειτουργία της εκκλησίας στα κρατικά κανάλια.
Πέρα από τη λειτουργία:
Χαζοχαρούμενα εργάκια κινουμένων σχεδίων για παιδιά, ελαφρές κωμωδίες, εορταστικές σκυλοεκπομπές, επαναλήψεις παλιών σήριαλ (Δυο ξένοι - Κων/νου και Ελένης), Ελληνοφρένεια spesial (προτεινόμενη από τη Καθημερινή!), Κορίτσια ο Μάρκουλης (υψηλή τέχνη και νοήματα!), ο Αη Βασίλης είναι σκέτη λέρα, παραμύθια με μάγους και ξωτικά (έτη φωτός μακριά από Τη Γιορτή και το νόημά της), Magiremata (κίτς ισοδύναμο με διπλό σφηνάκι ιπεκακουάνας - προκαλεί εμετό για όσους δεν ξέρουν), Η στιγμή της αλήθειας (της ξεφτίλας καλύτερα - πόσο ταιριαστό με την ημέρα αλήθεια).
...
...
Κοιτάω το ρολόι μου και το κινητό μου...
Από το πρωί δείχνουν 25 Δεκεμβρίου.
Χριστούγεννα.
Η δεύτερη μέγιστη γιορτή της θρησκείας μας!
  • Κανένα κανάλι δεν πρόφερε Το Όνομα που έπρεπε να ακούγεται από το πρωί ως το βράδυ μέχρι να γίνει βαρετό.
  • Κανένα κανάλι δεν έπαιξε κάποια παλιατζουρία ταινία για τη γέννηση Εκείνου που γιορτάζουμε τη μέρα αυτή.
  • Κανένα κανάλι (εκτός του ΣΚΑΙ στις 9 το πρωί (!) - άρα απλά για να μην τον κατηγορήσει κανένας περίεργος σαν και του λόγου μου) δεν έπαιξε κάποιο ντοκιμαντέρ για τους τρεις μάγους και το αστέρι, για την τότε εποχή κλπ.
  • Κανένα κανάλι (με εξαίρεση την ΕΤ3 και αυτή χωρίς κάτι σπουδαίο) δεν έδειξε κάποια λαογραφική εκπομπή για έθιμα και παραδόσεις της Ημέρας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Το διεστραμμένο μυαλό μου που είναι θρησκόληπτο και εθισμένο σε θεωρίες συνωμοσίας τι συμπεράσματα βγάζει;
  1. Οι συντελεστές των καναλιών είναι άχρηστοι (;).
  2. Αν δεν είναι άχρηστοι είναι σίγουρα στρατευμένοι!
  3. Την ημέρα των Χριστουγέννων τα ίδια τα Χριστούγεννα πολεμήθηκαν με τρελλή μανία.
  4. Μήπως ο τηλεθεατής πρέπει να ξεχάσει τι πραγματικά γιορτάζουμε την Ημέρα αυτή;
  5. Μήπως ο τηλεθεατής πρέπει να εκπαιδευτεί ότι τα Χριστούγεννα είναι μία ημέρα κατά την οποία κάνουμε δώρα μεταξύ μας και λέμε στα μέλη της οικογενείας μας πόσο αγαπάμε ο ένας τον άλλον (και αυτό είναι όλο);
  6. Μήπως ο τηλεθεατής πρέπει να εκπαιδευτεί ότι τα Χριστούγεννα είναι μία μέρα σα να λέμε "Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του στήθους" και να ανακαλύπτει ότι πρέπει να κάνει και μία καλή πράξη για τα φτωχά παιδάκια;
  7. Μήπως πρέπει να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και παραδόσεις οι οποίες αν μη τι άλλο λειτουργούν σαν συνεκτικός κρίκος του έθνους και να κάνουμε απλά Copy Paste στα ξένα (αποστειρωμένα - βιομηχανοποιημένα - καταναλωτικά) έθιμα made in USA (ή καλύτερα made in Coca Cola); Πρέπει να γίνουμε ένα γκρίζο πλήθος χωρίς ρίζες;

Τι είναι αλήθεια τα Χριστούγεννα και ποιο είναι το νόημά τους;

Με λίγα λόγια:

  • Γεννήθηκε ο Χριστός (και αυτό δεν είναι μύθος σαν το μύθο του Santa Claus με τον οποίο στο εξωτερικό σχεδόν ταυτίζουν τη γιορτή των Χριστουγέννων).
  • Η γέννηση του Χριστού είναι η γέννηση της ελπίδας για σωτηρία και ανάσταση (Για όσους πιστεύουν. Μήπως όμως υπάρχουν και κάποιοι που θα ήθελαν πιστέψουν και η πληροφορία τους αποκρύπτεται;). Ο κόσμος έχει ανάγκη να αισθανθεί μέσα στην καρδιά του ελπίδα. Ο απλός άνθρωπος έχει επίγνωση (έστω και διαισθητικά) της άσχημης πνευματικής του κατάστασης και γενικότερα της αδυναμίας του και θέλει να απλώσει το χέρι ψηλά και να αισθανθεί ένα άλλο χέρι να τον πιάνει γερά και να τον σώζει από τα κύματα και να τον τραβάει προς τα πάνω να τον ξαναφέρνει στη ζωή, να τον ανασταίνει.

Οι διδαχές του Χριστού (αγάπη, μετάνοια, συγχώρεση των άλλων, πίστη, προσευχή, εγκράτεια, απάρνηση της ύλης, αποφυγή της αμαρτίας, αλήθεια, ειλικρίνεια, απλότητα) δεν έχουν να κάνουν με τη μέρα των Χριστουγέννων, γιατί πρέπει να τις έχουμε χαραγμένες στην καρδιά και το μυαλό μας κάθε στιγμή της ζωής μας. Το νόημα και το μήνυμα της ημέρας έχει να κάνει αποκλειστικά με την ελπίδα και μόνο με την ελπίδα.

Αν στερήσεις την ελπίδα από τον άνθρωπο τον έχεις ισοπεδώσει.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι κάποιοι θέλουν να μας ισοπεδώσουν. Το βλέπουμε.

Ποιοί είναι αυτοί δεν ξέρουμε.

Ξέρουμε όμως τους υπηρέτες τους και αυτοί μπορούν (;) να μας οδηγήσουν στα αφεντικά τους.

Αν μη τι άλλο πρέπει να δώσουμε τον αγώνα τον καλό για να "Γυρίσει ο Ήλιος". Αγώνα σε πνευματικά μετερίζια και όχι στους δρόμους. Αγώνα κατά της ατομικής αδιαφορίας και αδράνειας. Αγώνα υπέρ της ελπίδας και κατά της ισοπέδωσης.

Καλόν αγώνα αδέλφια.

Καλή δύναμη το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: